Minkälainen sammutin veneeseen?


Venesammutin

Käsisammutin tulee olla veneessä, jossa on liekillä toimiva polttolaite, sisäperämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori paitsi, jos kyseessä on vesiskootteri. (Vesiliikennelaki 782/2019 108§)

Veneen käsisammutin tulee olla minimissään teholuokaltaan 8A 68B (Traficomin määräys: Vesikulkuneuvojen varusteet ja merkkikuviot 7/2020). On myös hyvä huomioida, että veneseuroilla saattaa olla seurakohtaisia säädöksiä, joissa vaaditaan suurempaa sammutinmäärää katsastusluokkien mukaisesti.

Sammuttimen tarkastusväli

Veneen sammutin tulee tarkastaa vuoden välein, koska se altistuu kosteudelle, tärinälle ja lämpötilan vaihteluille. Käsisammutintehtaan lopputarkastus lasketaan ensimmäiseksi tarkastukseksi. Tämä lopputarkastuspäivämäärä löytyy Firesafen sammuttimien oikeasta alalaidasta.

Sammutinhuolto / sammutintarkastus

Sammutinhuoltomme palvelee arkisin klo 12-15.45 osoitteessa Mestarintie 8, Vantaa. Yhden tai kahden sammuttimen tarkastukset onnistuvat yleensä odottaessa. Lisätietoa huoltomyymälästämme ja sammutinhuollosta löydät täältä.

FIRESAFE-sammuttimet

FIRESAFE-käsisammuttimet ovat laadukkaita Euroopassa valmistettuja alkusammutusvälineitä, jotka ovat EN 3-luokituksen mukaisia ja CE-hyväksyttyjä. Suurin osa sammuttimistamme on myös IMO-hyväksyttyjä.

Sammuttimien käyttöohje-etikettiin merkityt palo- ja teholuokat kertovat minkä tyyppisiä paloja niillä voidaan sammuttaa. Paloluokat tulee olla merkitty sammuttimen etikettiin sekä kirjaimin että symbolein.

A – hehkupalot, joista jää hiiltä (esim. puu, paperi ja tekstiilit)
B – nestepalot (esim. öljy, bensiini, muovit, maalit ja steariinit)
C – kaasupalot (esim. nestekaasu ja asetyleeni)
D – metallipalot (esim. magnesium, alumiini ja alkalimetallit)
F – elintarvikerasvapalot (esim. uppopaistorasva ja -öljy)

Kaikki FIRESAFE-sammuttimet soveltuvat myös jännitteellisten laitteiden sammuttamiseen.

Teholuokkien numerot kertovat sammutustehosta – mitä suurempi numero sitä parempi teho.

Suositukset veneilijöille

Sammuttimet, joita suosittelemme veneilijöille ovat:
Jauhesammutin Firesafe P2GM 2kg (teholuokka: 13A 89BC)
Jauhesammutin Firesafe PD2G 2kg (teholuokka: 13A 70BC)

Määräykset ja lainsäädäntö

Vesiliikennelaki 782/2019 108§