Kova pakkanen teettää turhia palohälytyksiä

Tiesitkö, että palovaroitin voi hälyttää, jos ulkona on hyvin kylmä tai, jos lämmitetyn alueen vieressä oleva ovi on avoinna, esimerkiksi sisäänkäynnin yhteydessä. Tämä johtuu vesihöyryn tiivistymisestä tunnistuskammioon. Koska anturi on kehitetty tunnistamaan hiukkasia, laukaisee anturiin tiivistyvä vesi hälytyksen. Oven avauksesta aiheutunut hälytys yleensä loppuu, kun palovaroitin lämpenee ja varoittimeen kertynyt kosteus haihtuu.

Valtaosa palovaroitinongelmista johtuu siitä, että palovaroitin on asennettu liian lähelle tuloilmasuutinta tuloilman ilmavirtaan tai lämpöilmapumpun sisäyksikön puhallusilmavirtaan. Tämä aiheuttaa ilmavirtaa palovaroittimen sisällä, joka lisää palovaroittimen likaantumista ja vikaantumista ennen aikojaan. Ongelmat korostuvat kovilla pakkasilla, kun ilma on kuiva sekä loppukesän hellejaksoilla, kun ilma on kostea.

Palovaroittimien hoito ja huolto

Mikään tekninen laite ei toimi luotettavasti ilman huoltoa ja hoivaa, joten:

  • TESTAA varoittimet säännöllisesti testipainikkeesta painamalla (kuukausittain). Tällöin laite testaa kaikki siinä olevat toiminnot. Testaaminen edesauttaa myös pariston kestämistä.

  • PUHDISTA varoittimet imuroimalla ulkopuolelta säännöllisesti (puolivuosittain) ja pyyhi varoittimet kostealla rätillä ulkoisesti (vuosittain).

Muistathan aina tarkistaa sisätilat vielä uudelleen, jotta palohälytys on todella aiheeton.

Usein kysytyt kysymykset palovaroittimista: