Mihin tarvitaan palokatkoja?

Palokatko

Palokatkojen avulla estetään tulipalon ja savun leviämistä. Tulipalon rajoittaminen antaa ihmisille aikaa poistumiseen, edesauttaa sammutus- ja pelastustöitä ja estää tulipalon leviämisen aiheuttamia materiaalivahinkoja. Palokatkot ovat erittäin tärkeä osa rakennusten paloteknisessä turvallisuuden varmentamisessa. Rakennusten paloturvallisuuden suunnittelussa palo-osastoinneilla on kriittinen merkitys, koska niihin pohjautuen määritetään toiminnallisten paloturvallisuusjärjestelmien suunnittelukriteerejä. Pienetkin puutteellisesti tiivistetyt läpiviennit aiheuttavat suuren riskin palotilanteessa.

Lue lisää oppiaksesi lisää palokatkoista tai ota yhteyttä Firesafeen!

Palokatkot ovat tärkeitä rakennusten turvallisuuden kannalta, ja niitä tarvitaan estämään tulen leviäminen tietyissä tilanteissa. Palokatkot ovat osa rakennusten suunnittelua ja rakentamista seuraavista syistä:

  1. Turvallisuus: Palokatkot auttavat estämään tulen nopean leviämisen rakennuksessa. Ne rajoittavat tulipalon leviämistä tietylle alueelle, mikä antaa ihmisille mahdollisuuden evakuoida turvallisesti ja antaa palokunnalle aikaa saapua sammuttamaan tulipalo.
  2. Omaisuudensuoja: Palokatkot auttavat suojelemaan rakennuksessa olevaa omaisuutta rajoittamalla tulipalon vahinkoa tietylle alueelle. Tämä voi auttaa vähentämään vahinkoja ja pelastamaan arvokasta omaisuutta.
  3. Rakennusten jakaminen osiin: Palokatkot voivat jakaa rakennuksen erillisiin palo-osastoihin, mikä auttaa rajoittamaan tulipalon leviämistä ja estämään sen leviämisen rakennuksen läpi.
  4. Rakennusten eheyden säilyttäminen: Palokatkot auttavat säilyttämään rakennuksen eheyden estämällä tulen leviämisen rakenteiden, putkien ja sähköjohtojen kautta.
  5. Noudattaminen rakennusmääräyksissä: Useimmissa maissa on rakennusmääräyksiä, jotka vaativat palokatkojen käyttöä tietyissä rakennustyypeissä ja -tiloissa. Nämä määräykset on laadittu turvallisuuden ja rakennusten suojelemisen varmistamiseksi.

Firesafe

Firesafe on kokonaisratkaisuja tarjoava paloturvallisuuden toimija. Vastaamme mielellämme kaikkiin paloturvallisuusaiheisiin kysymyksiin.

Haluatko tietää lisää tarjoamistamme tuotteista ja palveluista? Ota meihin yhteyttä tai lue lisää rakenteellisesta paloturvallisuudesta.

Mihin palokatkoa käytetään?

Palokatkojen avulla varmistetaan teknisten läpivientien tiiveys ja palonkesto siten, että vaadittu palo-osastointikyky säilyy.

Palokatkotuotteita on useita erityyppisiä. Oikean tuotteen valintaan vaikuttaa käyttökohteen ominaisuudet eli rakenne, paloluokka, läpimenevä tekniikka ja valmiilta palokatkolta vaadittava ominaisuudet. Esimerkiksi jotkut palokatkotuotteet sopivat kaapeleiden tiivistämiseen, toiset muoviputkien palokatkoihin ja jotkut taas kipsilevyn saumojen tiivistämiseen.

Firesafen laajasta palokatkotuotteiden valikoimasta löydät mm. seuraavat tuotteet:

FIRESAFE GPG Mortar

GPG on kipsipohjainen palokatkomassa, jonka jäähdyttävä ominaisuus sekä erinomainen mekaaninen kestävyys tekevät siitä todellisten ammattilaisten suosiman palokatkomassan. GPG:llä on laajat hyväksynnät erityyppisten läpivientien toteuttamiseen ja sillä saavutetaan läpivienneille jopa 240 minuutin palonkestävyys ja tiiveys, testatusti.

FIRESAFE FT Acrylic

Firesafe FT Acrylic paloakryyliä käytetään johtojen, johtonippujen, putkien ja ilmastointikanavien läpivientien tiivistämiseen. Paloakryyli sopii niin muurattuihin ja valettuihin rakenteisiin kuin levyrakenteisiinkin. Soveltuu loistavasti myös suurempien rakojen saumaukseen ja rakenneosien liitoskohtien tiivistämiseen.

Tuote on tulenkestävää ja se laajenee lämmetessään. Tämän vuoksi se pysyy tiiviinä hyvinkin korkeissa lämpötiloissa.

FIRESAFE Heat Expanding EX

Firesafe Heat Expanding EX laajenevaa palokatkomassaa käytetään lähinnä kaapelinippujen, muovisten asennusputkien, mineraali- ja kivivillan sekä polyesterieristeiden kanssa. Massa soveltuu tiili-, kivi- ja kipsiseinien tiivistämiseen.

Tämä palokatkomassa on tehty grafiitista, joka laajenee voimakkaasti jo 150 °C lämpötilassa. Massa voi laajentua 13 kertaa alkuperäisen tilavuutensa verran tuottaen optimaalisen paloturvallisuuden jokaiseen käyttökohteeseen.

FIRESAFE FT Graphite

Firesafe FT Graphite tiivistemassa soveltuu erinomaisesti monenlaisten putkien tiivistämiseen. Käyttökohteiksi sopivat esimerkiksi kaapeliläpiviennit, sähköputket ja alumiiniputket. Tämä tiivistemassa laajenee hieman korkeammassa 180 °C lämpötilassa kuin Firesafe Heat Expanding EX, mutta se myös laajenee jopa 20 kertaa alkuperäisen tilavuutensa verran.

Paloturvallisuustoimia joihin voit itse vaikuttaa:

Paloturvallisuuden parantaminen

On monia toimia, joita sinä voit tehdä parantaaksesi paloturvallisuutta ja minimoidaksesi palon aiheuttamia vahinkoja. Yksi tärkeimmistä asioista on varmistaa, että jokaisessa huoneessa on vähintään yksi palovaroitin. Käsisammutin ja sammutuspeite ovat myös tärkeitä paloturvallisuusvälineitä. Sammutin ja peite tulee asettaa näkyville paikoille, joista ne saadaan tulipalon sattuessa nopeasti käyttöön.

Käsisammuttimet tulee tarkastaa säännöllisin väliajoin, jotta voit olla varma niiden toimintakunnosta. Sammuttimet toimitetaan tarkastettavaksi alueesi sammutinhuoltoon.

Lisävarmistukseksi voit asentaa paloturvallisen oven ja varmistaa, että ikkunoiden tiivisteet ovat hyvässä kunnossa.

Palovaroitin

Oletko varma, että palovaroitin on asennettu oikeaan paikkaan? Palovaroittimien oikeasta lukumäärästä ja niiden sijoittamisesta asuntoon on olemassa tarkat vaatimukset.

Palovaroitin tulee olla asennettuna huoneen korkeimmalle kohdalle vähintään puolen metrin päähän seinistä.

Asunnon jokainen kerros, sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava vähintään yhdellä palovaroittimella. On suositeltavaa asentaa palovaroitin myös keittiöön, olohuoneeseen ja kaikkiin makuuhuoneisiin.