Kun palovaroitin hälyttää, mutta ei ole tulipaloa?

Muistathan aina tarkistaa sisätilat, jotta palohälytys on todella aiheeton.

Valtaosa turhista palohälytyksistä johtuu siitä, että palovaroitin on asennettu liian lähelle tuloilmasuutinta tuloilman ilmavirtaan tai lämpöilmapumpun sisäyksikön puhallusilmavirtaan. Tämä aiheuttaa ilmavirtaa palovaroittimen sisällä, joka lisää palovaroittimen likaantumista ja vikaantumista ennen aikojaan. Ongelmat korostuvat kovilla pakkasilla, kun ilma on kuiva sekä loppukesän hellejaksoilla, kun ilma on kostea.


Mitä tehdä, kun Kidde-palovaroitin hälyttää, mutta ei ole tulipaloa?

  • Vaienna varoitin vaiennustoiminnolla (HUSH-painike, varoitin hiljentyy noin 10 minuutiksi).

  • Jos kyseessä on ketjutettu verkkovirtavaroitin, hälytyksen aiheuttanut varoitin vilkuttaa jatkuvasti punaista valoa – tästä varoittimesta voit myös vaientaa hälytyksen.
  • Jos varoitin ei hiljenny, se on havainnut virheellisesti paljon savua.

  • Onko hälytyksen syy esimerkiksi vesihöyry, ruuanlaiton tai leivänpaahtimen käry? Onko varoitin asennettu liian lähelle koneellista ilmanvaihtoa (varoitin on likaantunut) tai onko syynä avoin ikkuna / ovi, josta pääsee sisään pakokaasuja / pölyä / hyönteisiä?

  • Puhdista varoitin ulkopuolelta pölynimurilla (esim. pehmeällä suuttimella).

  • Jos otat varoittimen katosta (tarvittaessa kts. käyttöohje, jos kyseessä on verkkovirtavaroitin – katkaise virransyöttö).

  • KF-sarjan (Kidde Firex) verkkovirtapalovaroittimen irroittaminen katosta (katkaise virransyöttö): työnnä pieni ruuvimeisseli asennuskannassa olevaan hahloon. Paina lukitusliuska alas ruuvimeisselillä ja irrota palovaroitin asennuskannasta kiertämällä sitä vastapäivään. Älä irroita johtoliitäntöjä – vedä pikaliitin irti palovaroittimen takapuolelta.

  • Mallissa Kidde 10Y29 on kiinteä litiumparisto ja varoittimen takana on ON/OFF -nappula, josta voit katkaista virransyötön.
  • Testaa varoitin testipainikkeesta. Katso käyttöohjeesta, miten varoittimen tulisi reagoida testaukseen.

  • Jos ongelmat jatkuvat, vaihda palovaroitin uuteen.

Muut äänimerkit ja merkkivalot:

Tiesitkö?

Toimiva palovaroitin kaksinkertaistaa selviytymismahdollisuudet tulipalosta ja vähentää jopa 90 % kuolemantapauksia. Muistathan testata ja puhdistaa varoittimet säännöllisesti. Testaus kuukausittain ja puhdistus puolivuosittain vähentävät turhia hälytyksiä ja auttavat varoitinta kestämään täyden toimintaiän.

Tiesitkö?

Palovaroitin voi myös hälyttää, jos ulkona on hyvin kylmä tai, jos lämmitetyn alueen vieressä oleva ovi on avoinna, esimerkiksi sisäänkäynnin yhteydessä. Tämä johtuu vesihöyryn tiivistymisestä tunnistuskammioon. Koska anturi on kehitetty tunnistamaan hiukkasia, laukaisee anturiin tiivistyvä vesi hälytyksen. Oven avauksesta aiheutunut hälytys yleensä loppuu, kun palovaroitin lämpenee ja varoittimeen kertynyt kosteus haihtuu.