Tietoa häkävaroittimista

Häkävaroitin kuuluu pelastustoimen laitteista annetun lain (10/2007) soveltamisalalle, mutta sen teknisille vaatimuksille ei ole tarkempia vaatimuksia lainsäädännössä. Kidde-häkävaroittimet täyttävät standardin EN 50291-1 vaatimukset.

Häkä eli hiilimonoksidi on hajuton, näkymätön ja mauton kaasu, joka suurina annoksina tappaa muutamassa minuutissa. Häkää muodostuu aina epätäydellisen palamisen tuloksena. ​Häkää voi muodostua huonosti huolletuista tai asennetuista kotitalouksien polttoainetoimisista lämmityslaitteista, jääkaapeista, tulisijoista sekä tukkeutuneista hormeista tai tuuletusaukoista. Häkämyrkytyksen oireita ovat mm. päänsärky, pahoinvointi, väsymys ja lihassärky.

Suosittelemme häkävaroittimen asentamista kattoon, sillä häkäkaasu on ilman kanssa lähes saman painoista. Lämpimänä häkäkaasu nousee ylös ja jäähtyessään laskeutuu alemmas. Ilman ominaispainon suhdeluku 0-asteen lämpötilassa ja yhden ilmakehän paineessa on 1 ja hään 0,967. Asenna häkävaroitin kattoon keskeiselle paikalle vähintään 0,5 m päähän seinästä tai seinälle vähintään 1,8 metrin korkeudelle ja vähintään 1,5 metrin päähän polttolaitteista. Paras ratkaisu on asentaa kaksi häkävaroitinta, yksi kattoon ja toinen seinälle.

Monikerroksiseen taloon suosittelemme asentamaan joko häkä- tai yhdistelmävaroittimen talon jokaiseen kerrokseen. Jos kotonasi on vain yksi häkä- tai yhdistelmävaroitin, tulisi se asentaa tulisijasta matkalla makuuhuoneisiin olevaan tilaan, jotta varoitin havaitsee hään ennen kuin se saavuttaa makuutilat. Varmista, ettei varoittimen päällä tai edessä ole mitään. Älä asenna varoitinta ikkunan tai oven viereen tai tilaan, jossa ilma ei vaihdu lainkaan. HUOMIO: Häkävaroitin havaitsee vain sensorin kohdalla olevan hiilimonoksidin, joten häkää voi olla myös muualla kodissa.

Huomioitavaa:

  • Puhdista varoitin imuroimalla sen kansi puolen vuoden välein.
  • Testaa varoitin vain ja ainoastaan testinappulasta kuukausittain ja aina oltuasi poissa yli viikon.
  • Varoitin ei kestä pakkasta, koska nestettä sisältävä elektro-kemiallinen tunnistin jäätyy.
  • Häkävaroitin ei tunnista savua, joten se ei korvaa palovaroitinta.
  • Häkävaroittimet tunnistavat pieniäkin häkämääriä, jotka pitkällä ajanjaksolla ovat vaarallisia.
  • Digitaalinäytöllä (Kidde) varustetuissa malleissa on huipputason muisti, josta voi tarkistaa, onko korkeita pitoisuuksia esiintynyt poissaollessasi.
  • 1 – 30 PPM:n häkäarvoja voi usein esiintyä normaaleissa olosuhteissa. Alle 30 PPM:n häkäarvot voivat olla merkki tilapäisestä olosuhteesta, joka ei toistu enää uudestaan.
  • Häkävaroittimet varoittavat vasta yli 30 PPM:n pitoisuuksissa. Jos näin tapahtuu, häkävaroitin havaitsee vaarallisen tason ja varoittaa vaarallisesta olosuhteesta hälytysäänellä.​

Häkäarvotasot:

  • Matalat tasot: Yleensä alle 50 PPM
  • Keskitasot: Yleensä 50 – 100 PPM
  • Korkeat tasot: Yli 100 PPM, kun kukaan ei koe oireita.
  • Vaaralliset tasot: Kun joku kokee häkämyrkytyksen oireita.

TÄRKEÄÄ: Mallissa 5 CO ei ole digitaalinäyttöä, eikä se näytä häkätasoa PPM-muodossa. Jos hälytysääni kuuluu, tilannetta on käsiteltävä vaaratilanteena.
 

Lisää tietoa ja ohjeita käyttöoppaissa. Häkävaroitinmallimme löytyvät tuotesivuilta.