Paloturvallisuus kesälomalla

Paloturvallisuus mökillä

Lomaillessa on lupa ottaa rennosti. Kun paloturvallisuusriskit on ennakoitu ja varmistettu, että kaikki on toimintakunnossa, niin lomasta voi nauttia rennoin mielin. Huomioi ainakin nämä asiat:

MÖKILLÄ

Varmista, että palo- ja häkävaroittimet toimivat – painamalla testipainiketta.
Mökillä on oltava vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60m2 kohti, ja jokaisessa asuinkerroksessa vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi suosittelemme lisäämään palovaroittimen jokaiseen makuuhuoneeseen sekä häkävaroittimen, jos tilassa on tulisija. Ethän jätä varoittimia talveksi mökkiin, jossa ei ole lämmöt päällä – jäätyminen voi vahingoittaa laitteita.

Tarkista sähkölaitteiden kunto. Etenkin hiirien jäljiltä sähköjohtoja saattaa olla vioittuneina, joka on suuri paloturvallisuusriski. Rikkoutunut sähköjohto saattaa aiheuttaa oikosulun ja tulipalon.

Mökin tulisijojen hormit tulee nuohota paloviranomaisen ohjeen mukaan vähintään kolmen vuoden välein. Jos mökillä vietetään paljon aikaa, niin nuohoamista suositellaan tehtäväksi tiheämmin.

Tarkista alkusammuttimien kunto ja sijoittelu.
Jos mökilläsi on vaahto- tai jauhesammutin, tarkista niiden tarkastus- ja huoltoaika, sekä varmista painemittarista, että niissä on painetta. Sijoita sammutin helposti saataville ja keskeiselle paikalle. Muistathan, että vaahtosammutinta ei voi säilyttää jäätyvässä tilassa, eikä sitä sen vuoksi tule säilyttää talven yli kesämökillä.

Tarkista, että sammutuspeite on kunnossa, eikä hapertunut tai hiirten syömä. Sammutuspeitteen tulee olla näkyvillä ja helposti saatavilla. Kiinnitä peite seinälle, niin että naruista vetämällä se saadaan nopeasti käyttöön.

Puhdista grilli ja varmista, että grillin läheisyydessä ei ole helposti syttyviä aineita tai tavaroita. Tarkista, että kaasuliitännät ovat tiiviit ja sammuta grilli aina kokonaan käytön jälkeen.

Polta kynttilöitä aina vain tilassa missä oleskellaan, ja paloturvallisella alustalla.


MATKAILUAUTOSSA JA RETKEILLESSÄ

Huolehdi, että matkailuauton varustukseen kuuluvat laadukkaat ja toimivat: käsisammutin, sammutuspeitto, palovaroitin, nestekaasu- ja häkävaroitin ja liesivahti.

Harjoittele paloturvallisuutta koko matkaseurueen kanssa, ja sijoittele alkusammutuslaitteet helposti saataville (suurin osa matkailuautojen paloista lähtee ruoan valmistuksesta).

Tarkista ja huolla tarpeen mukaan nestekaasulaitteet ja -letkut, sähkölaitteet ja johdot.
Autoon sijoitettu käsisammutin tulee tarkastuttaa ammattilaisella kerran vuodessa, koska se altistuu tärinälle ja lämmön vaihtelulle.

Sytytä nuotio vain sille tarkoitetulle paikalle. Varaa lähelle nuotion sammuttamiseen riittävä määrä vettä.

Huomioi aina alueen maastopalovaroitukset ja tuuliolosuhteet.

RENTOUTTAVAA JA TURVALLISTA LOMA-AIKAA!